Rabu, September 19

BICARA HIKMAH 2 : [13] Tumpuan Pendidikan Murabbi

:: BICARA HIKMAH 2 ::

[13]  Tumpuan Pendidikan Murabbi

Dunia adalah pentas dan kita adalah pelakonnya. Sentiasalah bertaubat agar dosa-dosa yang kita tahu atau tidak tidak ketahui, tidak melekat sebagai tompok hitam dalam hati kerana ianya mengeraskan hati. Alangkah amat pelik di zaman ini, manusia membicarakan tentang tarbiah tetapi tidak bermula dengan titik yang betul. Apabila kita menyebut tentang pendidikan manusia, fahamilah manusia itu terdiri dari tiga unsur yang besar, iaitu hati (ruh), akal dan jasad.

Antara ketiga-tiga ini, pendidikan mestilah menjuruskan pada pendidikan hati dahulu kerana ia adalah raja sebagaimana sabda Nabi SAW :

"Dalam diri anak Adam itu ada seketul daging, jika ia baik, baiklah seluruh anggota badannya, jika ia buruk maka buruklah seluruh anggota badannya. Ia adalah qalb (hati)."

Hati adalah tempat makrifat, hati tempat iman, hati tempat syirik, hati tempat cinta dunia, takbur, riya', dengki dan sebagainya. Hati tidak akan terubat sekadar dengan ilmu teori sahaja kerana ilmu bagaikan ubat-ubat, dan memakannya adalah bagaikan amal. Tetapi apabila anda hendak memakannya, anda perlukan bimbingan seorang tabib. Ia bermakna untuk menyembuhkan hati anda, perlu ada ilmu, perlu adanya amal dan perlu adanya guru yang mursyid dalam mengubati penyakit-penyakit hati.

Apabila seorang yang dikatakan seorang murabbi atau seorang pemimpin tarbiah itu mendidik manusia tetapi ia jahil dalam ilmu hati, maka rosaklah sistem tarbiah itu. Lahirlah tarbiah yang direka-reka dan diubah-ubah mengikut akal. Pemimpin seperti ini dengan sistem tarbiah sedemikian tidak akan mampu memecahkan nafsu ammarah hati pengikutnya. Sehebat mana amalnya sekalipun, jika ia tidak arif akan permainan syaitan dan nafsu, kita bimbang terkena penyakit tipu daya sehingga kembali bertemu dengan ALLAH SWT dalam keadaan ditolak segala amal, lantaran amal kita yang penuh dengan penyakit-penyakit hati.

Justeru itu, kerosakan tarbiah akan berlaku apabila seorang yang bukan ahli tentang tarbiah memegang jawatan tarbiah, lalu ia bermain-main dengan ayat-ayat ALLAH SWT untuk membenarkan cara dan tindakannya, dan memaksa mereka yang berada di depannya mengakui kebenaran dirinya, sedangkan ia hanya mengikut akal dan nafsu dalam dirinya. Benarlah sebagaimana yang disabdakan oleh Nabi SAW :

"Akan berlaku kerosakan apabila amanah diserahkan kepada orang yang bukan ahlinya."

Manusia tidak akan baik walaupun suatu kertas kerja mengenai sistem pendidikan yang terbaik dibentangkan sekalipun, kerana kebaikan seorang itu datang daripada ALLAH melalui keberkatan orang-orang dikasihi oleh ALLAH. Mereka adalah orang yang mengamalkan apa yang mereka ucapkan, hati mereka hidup dan diri mereka sentiasa cemas dengan murka ALLAH SWT. Jiwa mereka diberi makrifat.. Keberkatan adalah penting dalam sistem pendidikan manusia, jangan kita terpengaruh dengan fahaman yang menolak para auliya' dan perjalanan para auliya'.

Sesungguhnya ALLAH SWT mengisytiharkan perang terhadap golongan yang memusuhi kekasih-kekasih-Nya

Tiada ulasan:

Catat Ulasan